Vajina yapışıklığı, labial adezyon, labial sineşi isimleri ile de bilinen, vajina girişinde dış dudaklar arasında oluşan kısmi ya da tam yapışıklığa verilen isimdir.
En sık görüldüğü dönem bebeklik ya da çocukluk dönemidir. Ancak daha ileri yaşlarda ya da menopozda da görülebilir.
Labial füzyona yatkınlık yaratan durumlar aşağıdaki şekilde özetlenebilir:
Labial füzyon en sık bebeklik-çocukluk dönemi ya da menopozal dönemde görülür.
Dış genital bölgede, labium minus (iç dudaklar) arasında çoğunlukla ince zar şeklinde bir yapışıklık şeklinde gözlemlenir.Vajinanın girişini tamamen kapatabileceği gibi, kısmi bir yapışıklık da olabilir.
Dolayısıyla yapışıklı kısmi ise hiçbir belirtiye yol açmazken, tam yapışıklık durumunda ciddi sorunlara bağlı belirtiler görülebilir.Kısmi yapışıklık durumu, bebeklerde ya da erişkinlerde hiç belirti vermeyip, muayene sırasında tesadüfen saptanabilir.
Yapışıklık tam ise, idrar yolunun çıkışını kapatarak, idrar yapamama sorununa yol açar. Ayrıca içeride biriken sekresyonlar nedeniyle idrar yolu ve vajinal enfeksiyonlar görülebilir.İçeride biriken idrar, tuvalet sonrası damlama şeklinde akmaya devam edebilir.
İdrarı boşaltamama durumu uzun süre devam ederse, idrar birikimine bağlı, idrar yollarında ve böbreklerde ciddi sorunlara yol açabilir. Ayrıca erişkinlerde, cinsel beraberlik ağrılı olur ya da gerçekleşemez.
Bebeklerde iç dudaklar hafifçe yana doğru çekilerek yapılacak muayenede yapışıklık görülebilir.
Bebeklerde ya da erişkinlerde, eğer yapışıklık zar şeklinde ise muayene sırasında yapılacak basit bir girişim ile açılabilir. Ancak daha kalın yapışıklık varsa, lokal anestezi altında cerrahi girişim ile açılabilir. Özellikle bebek ya da çocuklarda, cerrahi işlem sırasında sedasyon yani hastanın uyutulması gerekebilir.
Labial füzyon oluştuktan sonra, eğer dokular kalınsa kendiliğinden geçmez. Ancak bebeklerde, henüz zar şeklinde ince yapışıklık varken, muayene sırasında basitçe yapışıklık açılabilir. Muayene sırasında manüel olarak dudaklar yana doğru çekilerek yapışıklık ayrılır. Hatta anneler bebeğin bezini değiştirirken bile, iç dudakları hafifçe yana doğru çekerek ince yapışıklık dokularını tamamen ayırabilir.
Yapışıklık açıldıktan sonra 2-3 hafta kadar topikal östrojen içeren kremlerle yapışıklığın tekrar oluşması önlenebilir. Yine de bebeklik çağında, labial füzyon sık tekrarlayabilen bir sorundur. Bu nedenle her bezi açıldığında labiumlar hafifçe yana doğru çekilerek yapışıklık önlenebilir.
Bebeklerin çoğunda ergenlik dönemine girildiğinde sorun kendiliğinden ortadan kalkar.
Özet olarak labial füzyon tedavisi yöntemleri:
Labial füzyon açılması için hangi yöntemin kullanılacağı hastanın yaşı, şikayetlerinin durumu, yapışıklığın tam ya da kısmi olması, dokuların kalınlığına göre değişiklik göstermektedir.
Labial füzyon östrojen krem kullanımı da tedavi için ve tedavi sonrası yapışıklığın tekrarını önlemek için kullanılabilir.