Genital estetik denilince genel olarak, genital bölgede yapılan estetik işlemler kast edilmektedir. Bu yazıda bahsedilecek olan estetik işlem, vajina daraltma ameliyatı (vajinoplasti) konusudur. En sık yapılan genital estetik işlemleri vajina daraltma, labioplasti, mons pubis estetiği işlemleridir.
Vajina daraltma ameliyatı halk arasında vajinoplasti olarak bilinir. Aslında vajinoplasti ameliyatı, doğuştan vajinası hiç bulunmayan hastalar için, yeni vajina yapma ameliyatı demektir. Ama zaman içerisinde kullanımı vajina daraltma ameliyatını kastetmek için halk arasında yaygınlaşmıştır.
Vajina daraltma ameliyatı çeşitli amaçlarla yapılabilmektedir. Bunlar:
Vajina daraltma hastane ya da klinik koşullarında, sedasyon ve lokal anestezi bir arada uygulandıktan sonra yapılmaktadır. Çoğunlukla günübirlik ya da bir gece yatış gerektiren bir işlemdir.
Vajinoplasti ameliyatında, vajina ön ve arka duvarından üçgen doku (mukoza) parçaları çıkarılır. Düzeltilmesi gereken ek patolojiler varsa (idrar kaçırma, gayta kaçırma vb.) düzeltildikten sonra, vajinayı çevreleyen kasları sıkılaştırmak için kendiliğinden eriyen dikişler konur ve vajina mukozası kapatılır. Bazı hastalarda vajina içine bir süre tampon koymak gerekebilir.
Her hastada dokular ve vajina genişliği aynı olmadığı için, daraltma miktarına cerrahi sırasında anestezi altında yapılan muayene sırasında karar verilir.
Bazı hastaların vajina daraltma ile ilgili gerçekle bağdaşmayan beklentileri olabilmektedir. Ancak koitusun (cinsel ilişkinin) mümkün olmayacağı ya da ağrılı olcağı kadar bir daraltma yapılması önerilmez.
Vajinoplasti ameliyatını, bu konuda uzmanlaşmış ve deneyimli kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından, özel klinik ya da hastanelerde yapılmaktadır.
Genellikle estetik amaçlı genital bölge işlemlerinden olan vajinoplasti kamu hastanelerinde yapılmamaktadır. Ancak tıbbi gereklilik varsa, örneğin hastanın istemsiz idrar ya da gaz, gayta kaçırması söz konusu ise bu tür operasyonlar sırasında vajina da daraltılabilir.
Vajina daraltma ameliyatı sonrası iyileşme süreci kişiden kişiye değişebilir. Bu süreçte hastaların aşağıdaki konulara dikkat etmesi önerilir:
Dikişler kendiliğinde eriyeceği için alınmaz. Ancak hekiminiz tarafından çeşitli kontroller önerilir. Genellikle bu yasaklar 4-6 hafta süresince geçerlidir.
Hayır, anlaşışmaz. Vajina daraltma sonrası iyileşme yaklaşık 4-6 hafta içinde tamamlandıktan sonra, cinsel ilişki sırasındaya da başka bir şekilde dışarıdan bakıldığı zaman hastanın ameliyat olduğu anlaşılamaz.
Vajina daraltma öncesi ve sonrası birkaç gün hastaların daha sıvı ve kolay sindirilen gıdalar tüketmesi önerilir.
Vajinoplasti öncesi ılık bir duş alınabilir. Ameliyat sonrası da ayakta duş alınması mümkündür. Ameliyat öncesi ve sonrası sigara içilmesi önerilmez. Kan sulandırı ilaçlar (aspirin vb.) ameliyat öncesi kesilmelidir.
Herhangi bir alerjiniz, hastalığınız ya da sürekli kullandığınız ilacınız varsa, bu konuda doktorunuza bilgi vermeniz önerilir.
Doğal yollarla vajina daraltma ya da vajina daraltma lazer hastalar tarafından en çok merak edilen konulardır.
Lazerle vajina daraltma, cerrahi yöntem kadar etkili bir yöntem değildir. Ciddi genişleme sorunu olan hastalar için en etkili yöntem cerrahi yöntemdir.
Evde vajina daraltma yöntemi araştıran hastalar; "limonla vajina daraltma", "vajina daraltma kremi", "vajina daraltma çubuğu", "vajina daraltma ilacı" gibi pek çok karışık ve farklı bilgiyle karşılaşıp, bunların etkinliğini sorguluyor. Maalesef bu yöntemlerin hiçbiri vajina daraltmada etkili olmadığı gibi, vajinal bölgeye zarar bile verebilir.
Doğal yollarla vajina daraltma için tek yapılabilecek olan, kegel egzersizleridir. Bunlar düzenli olarak yapıldığı takdirde, kasları sıkılaştırarak bir miktar etki gösterebilir. Ancak ciddi genişleme, idrar, gaz, gayta kaçırma vb sorunu olan hastalar için vajina daraltma egzersizleri yeterince etkili olmayabilir.
En çok sorulan sorulardan biri de vajina daraltma ameliyatının kalıcı olup olmadığı konusudur.
Eğer hasta ameliyat sonrası doğum yapar, aşırı kilo alır, karın içi basıncı artıran durumlar yaşarsa, ya da genetik olarak dokuları gevşemeye müsait yapıda ise bir miktar sarkma yıllar içinde olabilir. Ancak ameliyat öncesine geri dönüş olmaz. Kilosuna, dikkat eden, ağır taşımayan, düzenli pelvik taban egzersi yapan hastalarda, tekrar genişleme olmaz.